Ondergronds ruimtegebruik in Vlaanderen

Ondergronds ruimtegebruik in Vlaanderen

Op 12 & 18 november 2020 organiseerde het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheidsdienst inspiratiesessies over ondergronds ruimtegebruik en hoe we dit kunnen toepassen in Vlaanderen. 

Sinds enkele jaren is stedenbouw toch net dat beetje belangrijker geworden. In Vlaanderen weten we dat we meer moeten gaan intensiveren en focussen op verdicht bouwen. Om meer verdicht en compacter te kunnen bouwen, lijkt ondergronds bouwen mij een heel goede optie. Waarom zouden we openbare diensten e.d. niet ondergronds gegroepeerd worden? Waarom zou een sporthal niet ondergronds kunnen zijn? Dit zijn vragen die mij enorm boeien en waar ik bij deze sessie antwoord op hoopte te krijgen.

Momenteel ervaren veel mensen ondergrondse plaatsten nog steeds negatief. Als we van die ondergrondse ruimte nu eens plaatsten maken waar mensen samen kunnen komen. Zou die gedachte dan niet positiever worden?  

Ondergronds bouwen klinkt zeer interessant... Na we daken zijn gaan gebruiken, en de beschikbare ruimte daardoor groter werd, wordt onze ruimte nog eens zo groot als we de onder de grond ook kunnen mee laten tellen. 

Uit deze inspiratiesessies weet ik dat je niet eender waar onder de grond kan bouwen. We moeten rekening houden met de samenstelling van de grond, of er een drainagesysteem nodig is en op welke manier de drainage kan op deze plaats. Daarnaast is er nog het psychologische aspect waar we rekening mee moeten houden. Zoals ik eerder al heb vermeld, ervaren velen een ondergrondse plaats als negatief. Kunnen we van deze negatieve indruk af? Of is dit iets wat we als mens aanvoelen? 



Hiernaast een screenshot uit de Teams-vergadering van de eerste sessie op 12 november 2020.



Hiernaast een screenshot uit de Teams-vergadering van de tweede sessie op 18 november 2020.

Bo Van Royen
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin